Avtomobili P.R.

Američan v Evropi - Ford Mustang

Najsi gre za kupe ali kabriolet, Mustang je uglajen in prepoznaven izdelek z neskončno pozornostjo namenjeno podrobnostim. Od oblikovanega nosu do edinstvenih zadnjih luči – prav vse je inteligentno oblikovano za kar največji užitek v vožnji.

V notranjosti po vzoru dirkalnika, so vsi upravljalni elementi intuitivno razporejeni na dosegu roke, analogni gumbi pa zagotavljajo digitalne povratne informacije. Zagrabite popolno uravnotežen volanski obroč in začutite, kako avtomobil oživi v vaših rokah.  

O Mustangu

“Mustang slovi po zmogljivosti in ima status legende, ki je simbol svobode in optimizma tudi v tistih delih sveta, kjer tega modela nismo nikoli prodajali,” je povedal Stephen Odell, Fordov izvršni podpredsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. “Mustang povzema Fordov pristop agresivnega uvajanja izdelkov, je povsem sodoben in tehnološko napreden, a obenem ne pozablja na dediščino, ki že več generacij skrbi za navdih Fordovih uporabnikov.”

Od začetka prodaje leta 1964 so kupci prevzeli več kot devet milijonov Mustangov. Tudi na Facebooku je to najbolj občudovano vozilo, v zgodovino pa se je zapisal z več tisoč nastopi v filmih in televizijskih oddajah, postal je del glasbe in videoiger. Zdaj se je pridružil paleti 25 novih vozil, ki jih Ford v Evropi uvaja v naslednjih petih letih.

Razvijalci Mustanga so bili osredotočeni na vrhunsko zmogljivost, vozno dinamiko in uporabnost, opremili pa so ga s številnimi naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku, ki zagotavljajo še bolj samozavestno vožnjo.

“Mustang je eden najteže pričakovanih avtov vseh časov in navdušeni smo, da bomo voznikom v Evropi omogočili izkušnjo vožnje z modelom, o katerem so sanjali,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. 

Občutite Mustanga

Tokrat na malo drugačen način. Skozi interaktivni video, kjer imate možnost nadzora nad kontrolami avtomobila.

VIDEO 

 

Osebnost Mustanga

“Za prvi vtis je na voljo samo ena priložnost in ko prvič vidite ta avto, zagotovo opazite pravega Mustanga, ki kar prekipeva od moči,” je povedal Moray Callum, Fordov izvršni direktor oblikovanja za Severno in Južno Ameriko.

Ford Mustanga določa nekaj ključnih oblikovnih značilnosti, med katere zagotovo sodijo:

  • Nizka streha in široka drža
  • Eleganten profil s strmim vetrobranskim in zadnjim steklom
  • Tridimenzionalne zadnje luči s tremi prečkami
  • Sodobna izvedba značilnega sprednjega dela legendarnega avtomobila v obliki žrela morskega psa

 

Vozniki Ford Mustanga v kabrioletski različici bodo navdušeni nad serijsko platneno izolirano streho, ki je izdelana iz več slojev, kar avtu zagotavlja prestižen videz in obenem poskrbi za tiho vožnjo v notranjosti. Tudi zložena streha ima aerodinamičen profil za uživanje v vožnji z vetrom v laseh.

Veliki in pregledni instrumenti v prostorni kabini, ki je povzeta po kokpitu letala, poskrbijo, da so vozniku na voljo vse informacije o vozilu, ergonomska in na dotik prijetna stikala in gumbi pa omogočajo prijetno upravljanje. Širina vozila in novo zadnje vzmetenje zagotavljata več prostora za ramena in boke potnikov, oblikovanje prtljažnika pa omogoča, da vanj preprosto shranite dve torbi za golf.

Motorji in vzmetenje

Videz, zvok in vožnja so ključni elementi, ki zagotavljajo, da Mustanga začutimo globoko v drobovju. Ford Mustang navdušuje z močjo, prefinjeno nastavljeno podvozje pa bo izpolnilo pričakovanja evropskih voznikov glede vozne dinamike.

Fordovemu cenjenemu 5,0-litrskemu motorju V8 z več kot 426 KM in 529 Nm navora se je pridružil še povsem novi 2,3-litrski motor EcoBoost, ki Mustangu zagotavlja najsodobnejšo tehnologijo, saj s turbopolnilnikom kljub učinkoviti porabi goriva in manjšim izpustom CO2 razvije zmogljivost v skladu s pričakovanju evropskih uporabnikov.

“Motor EcoBoost s široko in ravno krivuljo navora voznika Mustanga navduši prav takrat, ko si to želi – na primer pri pospeševanju med prehitevanjem ali pri vožnji po zavitih cestah,” je povedal Dave Pericak, Mustangov glavni inženir.

Mustangov 2,3-litrski motor EcoBoost deluje z neposrednim vbrizgavanjem, spremenljivim krmiljenjem ventilov in turbopolnilnikom, kar mu zagotavlja izjemno uporabno zmogljivost. Edinstven polnilni zbiralnik in ohišje turbopolnilnika omogočata vozne lastnosti v skladu s pričakovanji Mustangovih voznikov, saj motor doseže moč več kot 309 KM in razvije 407 Nm navora. Če je vozilo opremljeno s samodejnim menjalnikom, lahko voznik izbira med udobjem in nadzorom, saj sta ob volanu nameščeni ročici za prestavljanje.

Ford Mustang je opremljen s sistemoma sprednjega in zadnjega vzmetenja. Spredaj za bolj togo sprednjo strukturo ob zmanjšanju mase poskrbi nov celovit pomožni okvir, ki zagotavlja odlično osnovo za predvidljiv nadzor nad kolesi, to pa pozitivno vpliva na vodenje, krmiljenje in vožnjo.

Nov sistem z MacPhersonovimi vzmetnimi nogami z dvojnim krogličnim zgibom omogoča tudi uporabo velikih, zmogljivih zavor. Oba modela, Mustang z 2,3-litrskim motorjem EcoBoost in Mustang GT z motorjem V8, bosta v Evropi opremljena s športnimi zavornimi kompleti za serijsko nameščenimi 19-palčnimi kolesi.

Zadaj je nameščeno povsem novo neodvisno vzmetenje z integralnim členom. Geometrija, vzmeti, blažilniki in puše so bili posebej prilagojeni za izjemno športno uporabo in so nastavljeni za evropske ceste in zelo hitro vožnjo. Novi zadnji členki iz aluminija prispevajo k zmanjšanju nevzmetenih mas za boljšo vožnjo in vodenje. 

Pametne tehnologije

Mustang je opremljen s številnimi inovativnimi tehnologijami, ki vozniku zagotavljajo boljše informacije, več nadzora in povezave, kadarkoli si jih zaželi.

Na ovinkastih podeželskih cestah ali ob obisku dirkališča konec tedna lahko voznik z izbiro ustreznega voznega načina s preprostimi preklopnimi stikali na konzoli hitro prilagodi nastavitev krmiljenja, odziv motorja ter nastavitve menjalnika in elektronskega nadzora stabilnosti ter tako ustvari popolnega Mustanga za vsako priložnost.

Mustang bo med prvimi Fordovimi vozili, ki bodo na voljo s sistemom SYNC. Fordov napredni sistem za informacije in razvedrilo vključuje osempalčni zaslon na dotik z visoko ločljivostjo in napredno glasovno upravljanja za lažji dostop do funkcij zvočnega in navigacijskega sistema, klimatske naprave in združljivih mobilnih telefonov.

V SYNC vključen navigacijski sistem zagotavlja prikaz z deljenim zaslonom in podrobnim prikazom križišč, zvočno predvajanje imen ulic, 3D-prikaz avtocestnih križišč, prikaz krajevnih značilnosti in Michelinov potovalni vodnik. SYNC 2 vozniku omogoča uporabo preprostih govornih navigacijskih ciljev in naročilo sistemu, da npr. predvaja posnetke želenega izvajalca. Preprost pritisk na gumb za glasovno upravljanje in stavek “lačen sem” prikličeta seznam lokalnih restavracij, do katerih vas lahko vodi navigacijski sistem.

Cenik

Oglejte si maloprodajni cenik Ford Mustanga, ki ga najdete na spodnji povezavi.

Cenik Ford Mustang