Avtomobili P.R.

Ford Ranger

Ford Ranger si je prislužil svoj sloves kot poltovornjak, ki lahko pride kamorkoli in zmore karkoli. Sedaj je njegov namen utrditi ta sloves z nizom izboljšav na področju dizajna, zmogljivosti in tehnologije. Preizkušena praktičnost je v skladu z izjemno zmogljivostjo in varčnostjo, vrsto neverjetnih tehnologij in naprednim slogom. 

Tehnologija z glasovnim upravljanjem in upravljanjem na dotik s sistemom Ford SYNC 3, vključuje novi 20,3 cm (8-palčni) barvni zaslon. Prilagodljiv tempomat s sistemom za opozarjanje na možnost naleta, sistem za ohranjanje voznega pasu in sistem za opozarjanje voznika: vse to so pomembne nove funkcije, ki so na voljo na že dobro opremljenem vozilu.

Izboljšave motorja in menjalnika, vključno z dodatki, kot so sistem Auto Stop Start in nova končna pogonska razmerja ter nov električni servoojačevalnik krmiljenja prispevajo k izjemno nizki porabi goriva od 6,5 l/100 km in izpustom CO2 v višini 171 g/km, s čimer je novi Ranger idealna izbira za posel in prosti čas, delo in igro.

Čvrsta izdelava

Z zmožnostjo prevažanja do 1403 kg*, vleke do 3500 kg** in bredenja po vodi z globino do 800 mm je novi Ranger več kot zmogljiv.

To je vozilo, na katerega se lahko zanesete v najneprijaznejših okoljih, mu zaupate najtežja opravila in za katerega ne dvomite, da vam bo zagotovilo izjemno vozno izkušnjo vsak dan.

* Največja bruto nosilnost je odvisna od izbranega modela in razpoložljivosti na tržišču.
** Pogon 4 x 4 s  118 KW (160 KM)/147 kW (200 KM) z vlečno osjo in zaviralnim priklopnikom

Vozna izkušnja

 

Sistem za opozarjanje na utrujenost voznika

Sistem za opozarjanje voznika nenehno spremlja vašo vožnjo in je zasnovan za to, da zazna vsakršne spremembe, ki jih povzroči utrujenost. Če sistem zazna, da postajate manj pozorni, se bo na zaslonu prikazala opozorilna ikona, ki vam bo svetovala, da si privoščite počitek.

Tehnologija, ki jo lahko upravljate z glasom 

Ford SYNC 3 vam omogoča, da preko preprostih in intuitivnih glasovnih ukazov ali preko 20,3 cm (8-palčnega) barvnega zaslona na dotik upravljate predvajanje glasbe ter uporabljate telefon, navigacijski sistem in klimatsko napravo.

Prikličete lahko celo seznam lokalnih restavracij le z ukazom „Lačen sem“ ali pa dostopate do Michelinovega vodiča, da izberete restavracijo in izvedete rezervacijo. 

Brezžična povezava (Wi-Fi) je na voljo prek dostopnih točk, prek USB-modema. Fordova Pomoč v sili vam lahko samodejno pomaga poklicati službe za ukrepanje ob nesrečah v primeru prometne nesreče.

Tempomat, ki se samodejno prilagodi 

S tehnologijo prilagodljivega tempomata lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. 

Če vgrajeni radarski senzor pred vami zazna vozilo, bo upočasnil avtomobil, da ohrani predhodno določeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti. 

Sistem za opozarjanje naleta

Sistem vas lahko opozori, če zazna potencialno trčenje z avtomobilom pred vami, in vam lahko pomaga, da se izognete nesreči.* Radar na sprednji strani novega Rangerja zazna počasnejša vozila, ki potujejo v isto smer, ter sproži vizualno in slušno opozorilo, če se naglo približujejo. Če se ne odzovete in se še naprej približujete drugemu vozilu, bo novi Ranger prednapolnil zavore in povečal občutljivost pomoči pri zaviranju, tako da tudi če zavore pritisnete narahlo, bodo samodejno uporabile večjo silo, da se hitro ustavite.

* Ta sistem je zasnovan kot dodatna pomoč pri vožnji. Ni namenjen temu, da nadomesti voznikovo pozornost in presojo ali potrebo po pritisku na zavore. Ta sistem NE aktivira zavor samodejno. Če ne pritisnete na stopalko za zavoro, da bi aktivirali zavore, lahko pride do trčenja.

izbirni 4x4 pogon za vse terene

Izberite 4 x 2 za običajno vožnjo, visoko razmerje 4 x 4 za slabo urejena cestišča in blatne poti ter nizko razmerje 4 x 4 za izjemno zahteven teren.

Z uporabo elektronskega prestavljanja med vožnjo lahko med načinoma 4 x 2 in visokim razmerjem 4 x 4 preklapljate, ne da bi se vam bilo treba ustaviti. 

Napredni sistem, ki vam pomaga ostati na svojem pasu

Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja naprej obrnjeno kamero, da zazna, ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Sistem za ohranjanje voznega pasu vas nato opozori s tresenjem volana in vizualnim opozorilom. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za ohranjanje voznega pasu lahko ponudi pomoč pri krmiljenju, da vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

Zazna prometne znake, ki bi jih vi lahko spregledali

Naj so znaki ob cesti ali nad njo, trajni ali začasni, jih sistem za prepoznavanje prometnih znakov lahko prepozna. Ikona za znak za omejitev hitrosti ali npr. prepovedano prehitevanje se pojavi na plošči z merilniki in se spremeni, ko vstopite v območje z novo omejitvijo. Sistem za prepoznavanje prometnih znakov je na voljo kot dodatna oprema skupaj s sistemom za ohranjanje voznega pasu.

Samodejni vklop dolgih luči. Pomagajo vam videti, ne da bi zaslepili druge

Samodejni vklop dolgih luči je uporaben pripomoček za nočno vožnjo, ki začasno zasenči vaše žaromete, kadar zazna nasproti prihajajoča vozila ali drugo vozilo pred vami in tako prepreči, da bi zaslepili druge voznike. Pozneje samodejno preklopi nazaj na dolge luči in vam tako zagotovi optimalno vidljivost. Samodejni vklop dolgih luči je na voljo kot dodatna oprema skupaj z sistemom za ohranjanje voznega pasu.

 

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Priročnost in uporabnost

 

Ford SYNC 3 z glasovnim upravljanjem

S sistemom Ford SYNC 3 lahko z glasovnimi ukazi ali preko 20,3 cm (8-palčnega) barvnega zaslona na dotik preprosto upravljate ključne funkcije, kot so glasba, telefonski klici, navigacijski sistem in klimatska naprava. Uživajte v zvočnem razvedrilu preko radia, CD-predvajalnika, USB-vhoda ali pretakanja zvoka preko sistema Bluetooth.

Stebrički, ograje, nizki zidovi ... Kamera za vzvratno vožnjo se samodejno vklopi, ko izberete vzvratno prestavo, in prikaže vse, kar se nahaja za vozilom, na 20,3 cm (8-palčnem) zaslonu, ki je vgrajen v armaturno ploščo. Sistem prikaže tudi navidezne črte, da vam pomaga parkirati v še tako tesne parkirne prostore. 

* Na vozilih, ki so opremljena tudi s sistemom Ford SYNC 3.

Tipala, zaradi katerih parkiranje ne bo več stresno

Tipala za zaznavanje razdalje pri parkiranju vam pomagajo oceniti razdaljo med vašim vozilom in vsakršno oviro pred ali za vami. Ko tipala zaznajo oviro, vklopijo zvočno opozorilo, ki s približevanjem oviri piska vse intenzivneje.

Bistvene informacije o potovanju

Vaš vgrajeni potovalni računalnik vam postreže s pomembnimi informacijami o prevoženih kilometrih, porabi goriva, hitrosti in zunanji temperaturi. Prikazuje tudi podatek o "razdalji do praznega rezervoarja": izračunani oceni, koliko kilometrov še lahko prevozite s preostalim gorivom. To je zlasti uporabno na daljših potovanjih ali ko veste, da boste vozili na odročnih območjih.  

Satelitska navigacija vam pomaga priti do cilja

V celoti integriran sistem satelitske navigacije z 8-palčnim barvnim zaslonom na dotik ponuja vnos destinacije v enem koraku in iskanje pomembnih točk preko glasovnega upravljanja.

Ohranjajte idealno temperaturo

Z dvopodročno klimatsko napravo s samodejno regulacijo temperature lahko temperaturo nastavljate posebej tako za voznikovo kot za sovoznikovo stran kabine.

Ford Easy Fuel za preprečevanje dolivanja napačnega goriva

Zahvaljujoč temu sistemu, je v vašega novega Rangerja praktično nemogoče doliti napačno gorivo, saj se napačna šoba preprosto ne bo prilegala. In ker je sistem Easy-Fuel brez čepa, ste z umazanimi čepi posode za gorivo opravili za vedno. 

Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju

Nastavite eno izmed šestih stopenj občutljivosti za brisalce s tipali za dež in ti se bodo samodejno vklopili ob padavinah. Prav tako bodo prilagodili svojo hitrost glede na količino dežja. 

Žarometi, ki se vključijo samodejno, ko je to potrebno

Novi Ranger ima tipala, ki zaznajo zmanjšanje jakosti svetlobe ali nenadno spremembo svetlobnih pogojev. Na primer, če zapeljete v predor. Žarometi se posledično samodejno vklopijo, tako da je vožnja tako preprostejša kot tudi varnejša.*

Hitro očistite svoje vetrobransko steklo, ko je to potrebno

Ta pametna funkcija je zasnovana za to, da vas v ledenih jutrih spravi hitreje na pot. Preprosto pritisnite gumb in sistem bo odmrznil ali odrosil steklo v nekaj sekundah, celo pri temperaturah pod ničlo.

Zunanja ogledala, ki se samodejno poklopijo in se tako zaščitijo

Zunanja ogledala se zlahka poškodujejo, ko vozite skozi tesna mesta ali parkirate v ozki ulici. Električno zložljiva ogledala vam pomagajo, da se temu izognete, saj se ob pritisku na gumb poklopijo navznoter.

Obilica priročnega prostora za odlaganje

Vsak slog kabine ima obilo domiselnih shranjevalnih prostorov. Dvojna kabina ima na primer dva velika prostora za odlaganje, ki se nahajata pod zadnjimi sedeži. Na voljo so tri sredinske konzole (kratka, dolga in dolga s predalom, ki ga hladi klimatska naprava) glede na vrsto kabine. V njih so nameščene posode za shranjevanje, primerne za hrano, ne manjkajo pa niti držala za kozarce in steklenice oz. plastenke, pladnji za manjše predmete in prostor za vaš mobilnik. Predal za rokavice nudi osupljivih 11,9 litra prostora, vanj pa lahko spravite prenosnik, zložljiv dežnik in še kaj. 

Zabrede kar naravnost

Novi Ranger gre tja, kamor si drugi ne upajo. Z globino bredenja 800 mm* - včasih to pomeni edino možnost, da pridete do cilja.

* Vožnja pri konstantni hitrosti do 7 km/h.

Navdušujoča vlečna zmogljivost

Z največjo bruto nosilnostjo* do 1403 kg in vlečno zmogljivostjo* 3500 kg se lahko lotite najtežjih nalog in izzivov ter prevažate in vlečete tudi največji in najbolj okoren tovor. 

** Največja bruto nosilnost je odvisna od izbranega modela in razpoložljivosti na tržišču.

** Pogon 4 x 4 s 117 kW (160 KM)/147 kW (200 KM) z vlečno osjo in zaviranim priklopnikom 

Dodatna zaščita

Vsebuje zaščitno oplato spodnjega dela motorja, menjalnika in rezervoarja za gorivo. Tako je zmanjšana možnost poškodb pri vožnji prek neravnega terena. Paket tudi vključuje elektronsko zaporo zadnjega diferenciala, ki zagotavlja povečano trakcijo pri vožnji po izjemno zahtevnih podlagah. (Na voljo na izbranih trgih.)

Vsestranski tovorni zaboj s ključavnico za miren spanec

V tovornem zaboju novega Rangerja lahko prevažate standardne evropalete, orodje ali vse potrebščine za kampiranje ob koncu tedna. Nudi številne načine, kako zavarovati vaš tovor, vsi med njimi pa so v skladu s standardom DIN: čvrsti privezni kavlji, vgrajeni naslon za tovor in na nekaterih modelih zunanja vrvna ograja. Za dodatno varnost in miren spanec je prtljažna vrata mogoče zakleniti in odkleniti tudi ročno.

Čvrsti privezi za varnejši prevoz tovora

Da bo prevoz vašega tovora varnejši, lahko te priveze namestite znotraj ali zunaj, njihovo število pa je glede na vrsto kabine različno. Vsi so v skladu s standardom DIN.

Zaščitna roleta za tovor s ključavnico

kot dodatna oprema na voljo na modelih Wildtrak, zagotavlja dodatno zaščito tovora v tovornem zaboju. Zakleniti jo je mogoče na tri različne načine, je vodoodporna in dovolj čvrsta, da lahko nanjo naložite dodatne pol tone tovora.

Sistem za nadzor tovora

Sistem (serijska oprema na modelih Limited in Wildtrak) je opremljen z dvema nosilcema (po en vzdolž vsake strani tovornega zaboja) in z dvema nastavljivima zagozdama na vsaki strani. Te lahko premikate glede na velikost tovora.

Pritrdišča za tovor

Notranja in zunanja pritrdišča za tovor na Fordu Rangerju so v skladu s standardom DIN in dovolujeo pričvrstitev z zatezno silo do 4000 newtonov. Nekatere izvedenke (Limited in Wildtrak) so na voljo tudi s sistemom pritrdišč s C-kanalom.

Integriran tovorni zaboj poudarja dizajn

Vsaka vrsta kabine ima svoj edinstven tovorni zaboj, ki je pri vrhu rahlo zaobljen, da se bolje sklada s samo kabino. Rangerjev dizajn je tako še drznejši in še bolj aerodinamičen.

Elektrika, jer jo potrebujete

Pametne dodatne podrobnosti ponujajo tudi uporabno podporo za vaš posel, kot je izbirna 240-voltna vtičnica v kabini, ki je nepogrešljiva, ko morate na poti napolniti telefon, tablico ali orodje za polnjenje.

 

 

 

 

 

 

 

Zmogljivost in varčnost

Močnejši, varčnejši dizelski motorji

2.2-litrski dizelski motor TDCi Duratorq je svojo zmogljivost, moč in zanesljivost dokazal na terenu, zdaj pa je izboljšan in ponuja dodatno moč in hkrati večjo varčnost.  

Izberite 95 kW (130 KM) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 118 kW (160 KM) s 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. 

Potrebujete še več moči? Potem izberite 3.2-litrski dizelski motor TDCi Duratorq z 147 kW (200 KM) in 470 Nm navora vam na razpolago. 

Navdušujoče nizka poraba goriva in nizki izpusti dosegajo stopnje od 6,5 l/100 km in 171 g/km CO2 izpustov (160 KM s pogonom 4 x 4 in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ter končnim prestavnim razmerjem 3,15).

Ročni ali samodejni menjalnik

Na voljo sta dva različna menjalnika. 6-stopenjski ročni menjalnik, ki zagotavlja natančno menjavanje prestav, in 6-stopenjski samodejni s pazljivo nastavljenimi točkami prestavljanja.

Porabite manj goriva s sistemom Auto-Start-Stop 

Ko se ustavite ob semaforju ali v koloni, lahko ta tehnologija samodejno ustavi motor, ne prekine pa delovanja pomembnejših naprav. Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, pritisnite sklopko, izberite prvo prestavo in sistem se bo ponovno zagnal. Sistem Auto-Start-Stop lahko v mestih vašo porabo zmanjša do 10 % (mestna vožnja).

Še več izbire

Potrebe posameznikov se razlikujejo. Zato je zdaj prvič na Rangerju možna izbira osnih razmerij za 2.2-litrski motor Duratorq TDCi s 118 kW (160 KM) in ročnim menjalnikom. To vam omogoča, da izbirate med varčno porabo goriva (standardno razmerje) in vlečno zmogljivostjo (izbirno razmerje)*. 

* Odvisno od tržišča, na katerem je vozilo na voljo.

Varnost in zaščita

 

Ford SYNC 3 s funkcijo klica v sili

Pomemben del sistema Ford SYNC 3 je pomoč v sili Emergency Assistance*. Ta funkcija, ki vam morda lahko reši življenje, je oblikovana, da vam v vašem jeziku pomaga pri klicu v sili, in lahko službam za ukrepanje ob nesrečah ponudi storitve o lokaciji vašega vozila. 

Klic lahko ustavite ali pa govorite s temi službami, če jih potrebujete. Sistem bo posredoval ključne podatke, kot so GPS-koordinate, tudi če ste nezavestni. 

* Fordova Pomoč v sili deluje v več kot 30 evropskih državah. Ta funkcija deluje, ko je povezana z združljivim mobilnim telefonom, ki ga imate s seboj, ko se sproži zračna blazina (ne vključuje zračnih blazin za kolena) ali ko tipalo, ki zazna trk, izklopi črpalko za gorivo. Besedilna funkcija in Pomoč v sili nista na voljo v vseh evropskih jezikih. 

Uravnavanje vožnje s prikolico

Pomoč pri zanašanju prikolice (TSA) zazna vijuganje ali zanašanje prikolice in zmanjša hitrost vozila ter tako pomaga razrešiti težavo in poskrbi za večji nadzor pri vleki. Vozilo upočasni z zmanjševanjem navora motorja in postopnim povečevanjem zavornega tlaka na kolesih.

Dodaten nadzor pri spustu

Sistem za pomoč pri spuščanju po klancu (HDC) je zasnovan zato, da uravnava vašo hitrost pri spuščanju na brezpotjih, pri čemer se vam ni treba niti dotakniti stopalk za zavoro ali plin, deluje pa tako pri vožnji naprej kot v vzvratni prestavi.

ESC vam pomaga, da ohranite popoln nadzor v vseh razmerah

Elektronski nadzor stabilnosti (ESC) nenehno spremlja napredek vašega vozila, zazna vsa odstopanja od vaše izbrane vozne linije (na primer, če začnete drseti) in samodejno popravi vašo lego na cesti. Sistem je zasnovan, da vam pomaga ohraniti nadzor nad vozilom, lahko pa tudi pomaga skrajšati zavorno pot pri zaviranju v sili. 

Stalna zaščita pred prevračanjem

Sistem za preprečevanje prevrnitve (ROM) spremlja vozilo in prepozna nevarne pogoje vožnje, zaradi katerih bi se vozilo lahko prevrnilo. Sistem nato sproži elektronski nadzor stabilnosti, ki ustrezno posreduje, nadzira hitrost in vozilu povrne stabilnost. 

Dodaten nadzor pri speljevanju v klanec

Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec (TSA) za kratek čas prepreči, da bi pri speljevanju na klancu začeli drseti nazaj ali naprej. Deluje tako, da ohrani pritisk na zavore dodatne 2,5 sekunde ter vam tako daje več časa in nadzora, ko prestavite nogo s stopalke za zavoro na stopalko za plin.

Optimalen oprijem s kar najmanj napora

Napredni sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles (TCS) preprečuje prekomerno vrtenje koles in vam tako zagotavlja optimalen oprijem, prenos moči in stabilnost v trenutku, ko to najbolj potrebujete. Sistem nenehno nadzoruje in prilagaja količino moči, ki je dodeljena vsakemu posameznemu kolesu vozila, in tako zagotovi kar najboljši stik s podlago in oprijem pri pospeševanju.

Nadzorne funkcije, ki se prilagajajo vašemu tovoru

Prilagodljiv nadzor obremenitve (LAC) uravnava elektronski nadzor stabilnosti glede na skupno težo, ki jo prevaža vaš novi Ranger. To vozilu daje nadzor in stabilnost, naj je prazno ali do konca natovorjeno.

Več moči pri zaviranju v sili

Pomoč pri zaviranju v sili (EBA) omogoča vašemu vozilu kar največjo učinkovitost zaviranja v sili. Ta sistem zazna, kako močno ste pritisnili na stopalko za zavoro in to silo po potrebi samodejno poveča. Sistem luči za zaviranje v sili (EBL) sproži tudi utripanje zavornih luči in tako opozori druge voznike, ko nenadoma začnete močno zavirati.

Usklajeni varnostni sistemi se aktivirajo v delčku sekunde

Poleg togega ogrodja varnostne celice in celotnega paketa serijskih zračnih blazin inteligentni zaščitni sistem (IPS) novega Rangerja vključuje tudi zategovalnike varnostnih pasov ter pogrezljiv volanski drog in stopalke, ki zmanjšajo možnost telesnih poškodb v primeru nesreče.

Opozori vas, če pade tlak v vaših pnevmatikah

Vedno je pomembno imeti pravilno napolnjene pnevmatike, s čimer prihranite gorivo, ohranite pnevmatike in skrbite za svojo varnost. Zato tipala nenehno spremljajo vsako kolo in vas opozorijo, če pride do težave, tako da lahko ustavite, preverite in ponovno napolnite pnevmatiko ali zamenjate kolo.

Varovanje in zaščita vašega avtomobila pred tatovi

Dovršena alarmna naprava in blokada Thatcham (1. kategorije) je zasnovana, da odvrne tatove in pomaga preprečiti, da vam ukradejo avtomobil, če vanj vlomijo.

Karoserije in modeli

Enojna kabina

Enojna kabina z dvojimi vrati nudi izjemen in skrajno praktičen prostor z izredno tovorno prostornino.

•    dvo-vratna različica z dvema sedežema za dve osebi.
•    tovorni zaboj 2317 x 1560 mm
•    največja dovoljena neto nosilnost 1403 kg (1117 kg pri 4x2)*

 

* Največja bruto nosilnost je odvisna od izbranega modela in razpoložljivosti na tržišču. 

Kabina RAP (Rear Access Panel – zadnja pregradna stena)

Kabina RAP ima dvoje običajnih sprednjih vrat in dvoje obrnjenih krilnih vrat, kar omogoča preprost dostop do zadnjega dela kabine in prostora za sprednjimi sedeži. Kabina ima občasne sedeže zadaj in varen, dostopen tovorni prostor znotraj kabine, vključno z dvema talnima predaloma.

•    štiri-vratna različica z obrnjenimi krilni vrati in sedeži za največ štiri osebe.
•    tovorni zaboj 1847 x 1560 mm
•    kg največja dovoljena neto nosilnost 1241 (1070 kg pri 4x2)*

 

* Največja bruto nosilnost je odvisna od izbranega modela in razpoložljivosti na tržišču. 

Dvojna kabina

Novi Ranger z dvojno kabino ima štiri vrata normalne velikosti. Je prostoren kot avto za največ pet potnikov, velika vrata olajšajo dostopnost potnikom na zadnjih sedežih. Ti imajo tudi največji prostor za noge v svojem razredu.

•    štiri-vratna različica z sedeži za največ štiri osebe.
•    tovorni zaboj 1549 x 1560 mm
•    največja dovoljena neto nosilnost 1258 kg*

 

* Največja bruto nosilnost je odvisna od izbranega modela in razpoložljivosti na tržišču. 

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Avtomobili P.R.